LUONNONMUKAISIA KEINOJA ITSEHOITOON

YRTTIKUVAA.jpg

Laitanpa tähän muutamia reseptejä, joilla hoidan omaa terveyttäni ja hyvinvointiani. Voit kokeilla näillä hoitaa myös itseäsi, mutta... Huom! Jokainen tekee niin omalla vastuullaan, ja mahdolliset omat allergiat, yliherkkyydet ym huomioiden. Huomioithan myös:

- Nämä ovat VAIN ja ainoastaan aikuisen hoitoon, lapsen kyseessä ollessa, on syytä mennä terveellä maalaisjärjellä, ja perinteisin, isoäidin kotihoitokonstein.

ASIAA KUUMEESTA

Kuume lapsella, kuten aikuisellakin, on merkki elimistön tulehdusreaktiosta. Syynä on yleensä virusten tai bakteerien aiheuttama infektio. virustautiin liittyessä, yleensä 3–6 vuorokautta kestäen. Erityisesti alkuvaiheessa nousten korkeallekin.

Kuumetta voi kotikonstein hoitaa; runsaasti juotavaaa, viilentää huoneilmaa, vähentää vaatetusta (luonnollisesti viluttaessa, lisätä peittoa) kuumeen noustessa yli 38,5 astetta, antaa kuumelääkettä, esim. apteekista saatavin, lapsille tarkoitetuin tuottein.

Mikäli kuume pitkittyy (voi normisti kestää n. 3-6 vrk) on syytä kääntyä lääkärin puoleen, erityisesti jos kuume suhteellisen korkea, ja jos huomaa potilaan voinnin heikentyneen.

 

NOITANAISEN VOIMATINKTUURA  (Aikuiselle!)

Tinktuura valmistetaan seuraavasti;

Laita puhtaaseen, n. 2l  kattilaan;

4 murskattua valkosipulin kynttä (luomu)

4x5 cm pala luomu inkivääriä raastettuna

3 rkl kuivattua maitohorsmaa

3 rkl kuivattua nokkosta

3 rkl kuivattua siankärsämöä

Kaada päälle 1-2 dl kylmäpuristettua seesamöljyä, niin että ainekset peittyvät.

Laita kattila vesihauteeseen, eli tämä kattila isompaan kattilaan niin, että se ei kosketa täysin vettä, vaan siinä olevat ainekset kuumenevat höyryssä, n. 1,5 tunnin ajan. Seuraile vesitilannetta valmistuksen ajan! Vettä ei tule myöskään päästä uutokseen.

Ota kattila liedeltä. Anna seoksen jäähtyä. Painele ainekset siivilän läpi, jotta kaikki mehu irtoaa, ja jäljelle jää siis liemi. Kun seos aivan jäähtynyt, haalea, lisää siihen 3 tlk hunajaa, sekä 40 tippaa propolista (mehiläiskittivahaa)

Ota 1 rkl 3-4 kertaa vuorokaudessa. 

Säilytä pimeässä, puhtaassa, nesteen määrää bvastaavassa lasiastiassa (säilyy n. viikon ajan)

Pidempi säilyvyys, jopa useita kuukausia, saadaan ns. pidemmällä uutosmenetelmällä, jolloin ainekset kuivataan ja laitetaan öljyuutokseen tekeentymään ikkunalle, n. 2 viikon ajaksi. Sen jälkeen siivilöidään, ja säilytetään pimeässä, puhtaassa läsitölkissä. (huomioi säilyvyyden vuoksi, että tölkki ei ole nestettä suurempi. Tällöin lisää myös hunaja ja propolis, vasta käyttöhetkellä. Esim. 1 rkl tinktuuraaa, tl hunajaa, 15-20 tippaa propolista.

KURKUN DESINFIOINTIIN

Keitä kattilassa 2 dl vettä.

Lisää sekaan;

2 rkl merisuolaa, jäähdytä.

Lisää jäähtyneeseen nesteeseen 2 rkl hunajaa

40 tippaa propolista.

Kaada tölkkiin, säilytä pimeäss, huoneenlämmössä, säilyy n. viikon.

Kurlaa seoksella kurkkua useita kertoja päivässä. Kurlaamisen jälkeen, purskuttele suolan maku suusta haalealla vedellä (huom, ei enää kurlaten).

- Usein jo kurkusta pöpöt häätämällä, olo kohenee, kun kurkkukipu helpottaa. Jos tulehdusta on ollut nimenomaan kurkussa, tällä saattaa myös saada kuumetta alas.

 

KUIVASILMÄISYYDESTÄ

Kuivsta silmistä kärsivien määrä senkuin tuntuu lisääntyvän. Ikähän tekee monilla tepposet, esim. naisilla estrogeenin väheneminen keholla, ilmenee usein juuri limakalvojen kuivuutena, Syitä on myös näyttöpäätteiden äärellä vietetty aika, koneellinen ilmastointi, luonnossa liikkumisen vähentyminen (silmän lähelle-kauas -pumppaava liike vähenee) toisinaan myös lääkkeiden, jonkin sairauksien, kuten  esim. fibromyalgia, rema, sjögrenin syndrooma, sivuvaikutukset, tai jokin silmissä oleva vaiva (Meibomin rauhasten toimintahäiriö tai joskus, kyynelrauhasen tulehdus.)

Jos tuntuu, että kuivasilmäisyyden oireet alkavat olla muuta kuin ohiumenevä  vaiva, on joka tapauksessa, aivan ensinnä mennä silmälääkärin vastaanotoölle, selvittämän, mistä lienee kysymys.

Jos diagnoosi sitten kuitenkin on vain kuivasilmäisyys, huolet pois, hoitokeinoja on. 

Aivan ensinnä kannattaa kiinnittää huomio ravitsemukseen. saatko tarpeeksi tärkeitä vitamiineja, hivenaineita, ja ennen kaikkea, limakalvooja vahvistavia öljyjä, ravinnostasi.Silmätipat on toki syytä ottaa heti ohjelmistoon, mutta nehän eivät poista itse oireiden aiheuttajaa, ne voivat parhaimmillaan helpottaa oireita.

Ravintoon olisi hyvä saada esim. sellaisia öljyjä kuin helokki- ja tyrniöljy.Myös muilla ravitsemukseen helposti lisättävillä tuotteilla, kuten vaikkapa mustikat, tyrni (vaikkapa jauheena) voi koettaa tilannetta kohentaa.

Moni, joka on kärsinyt esim. lapsuudessaan atooppisesta ihottumasta, käsrii aikuisuudessa helposti myös kuivasilmäisyydestä. Myös ne, joilla on ollut esim poskiontelotulehdus kroonistuneena, voivat kärsiä kuivasilmäisyydestä. Asiaa, syy-yhteyttä silmälääkäriltä tiedustellessani, en saanut asiaan minkäänlaista vastausta, mutta vaivasta kärsineet tietävät, se yhteys on. Näin se tarkoittaa myös siis sitä, että huolehdithan myös, että nenäontelosi pysyvät auki.

Laitan alle, jälleen ITSE käyttämiäni (taustana atopia) kuivasilmäisyyden hoitokeinoja. 

 

NOITANAISEN silmätipat

Keitä 1 dl vettä. Lisä sekaan ripaus puhdistettua merisuolaa (hyvin vähän)

Kun jäähtynyt, lisää sekaan 1-2 tl luomualoe - juomaa (esim. Hyvän Olon Luomu Aloe Vera Juoma Via Naturale)

ota hiven luomuhunajaa teelusikkaan, ja sekauta nesteessä niin, että siitä hieman liukenee nesteeseen.

Jätä pimeään, lasipurkkiin. Odota, joitakin tunteja, jotta nesteessä mahdollisesti oleva sakka on laskenut pohjalle. Ota kertakäyttöpipetillä, ja tiputtele silmiin. Lähde varoen kokeilemaan. Itse käytän toisinaan, useita kertoja päivässä ja ennen nukkumaan menoa,

 

Jos tahdot tehostaa vaikutusta, jos tod.kuivat silmät, tee seuraavaa:

Ota 2 tlk kylmäpuristettu kookosöljyä.

Sekoita siihen 2 tlk, edellä mainittua Luomu-ale Veraa. Käytä silmäluomille, illalla ennen nukahtamista, kuin silmänympärysvoiteena.

Silmiä voi myös jumpata; katse ylös, alas, sivuille jne...

sekä virkistää: 

SUKELLUS MEREEN

Laita n. 3 litraa lämmintä vettä laakeaan vatiin. Sekoita hyvin sekaan merisuolaa, 2 tlk on riittävä (itse käytän ihan puhdistamatonta, mutta sitä saa siis myös puhdistettuna).

Upota kasvot vatiin niin, että kasvot ovat veden alla, ja avaa silmät. Eli "sukellat" merivedessä...voit vetää varoen vettä myös sieraimiin, toista useamman kerran, ja aina kun tuntuu, että silmät kaipaavat virkistystä.

Huom. "merivettä" voit käyttää vaikkapa hiushauteena:

Sekoita 1-2 dl veteen n. 2 tlk merisuolaa, 2 rkl hunajaa, 1 rkl öljyä (vaikkapa jojoba) kastele hiukset kauttaaltaan ja jätä vaikuttamaan hiuksiin vaikkapa saunomisen ajaksi.

Hoitolakuvaa.jpg