Selvänäkijä Naomi M. https://Magicalwoman.vuodatus.net

DSCN3588.jpg

Minulta usein kysellään, mikä on salaisuuteni ikuiseen "pirtsakkuuteen" ja jaksamiseen. Usein tyydyn vastaamaan että kun ei turhia jaksa kurtistella.. Perusiloisen asenteen loisäksi tarvitaan toki myös tekoja. Hiljan jostakin kuulin, että on tehty oikein tutkimuksia siitä, että vanhenemista ei pysty  pysäyttämään, mutta itse uskon että varmasti enemmän ja vähemmän ainakin vanhenemisen aiheuttamia vaikutuksia pystyy viivyttämään. Asennoitumisella on myös valtava vaikutus. Jos jo pari-kolmikymppisenä alkaa pohtia eläkkeelle pääsyä ja kuusikymppisenä varailla viimeisen leposijansa paikkaa, on varmaan jollain kohdin jo luovuttanut ja luovuttaa ei saa!  

Vakavasti jos puhutaan, sanon, kuten aina asiakkaillenikin, että jokainen loppupeleissä itse vastaa omasta terveydestään. Siitä ei suloisen vauvaiän ja lapsuuden jälkeen ole enää vastuussa vanhemmat, koulu, lääkärit tai mikään muu taho. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen on mielestäni vähän kuin hyvä harrastus; Siihen pitää paneutua ja olla kaiken aikaa kiinnostunut, siitä pitää tulla elämäntapa. Se ei ole mitään rakettitiedettä. Peruselementit ovat; Riittävästi unta, riittävästi liikuntaa, terveellinen ravinto. Kaikki muu on oikeastaan näiden säätöä ja sanoisin että tuon unen kohdalla ei isommin voi säätää. Suuri osa ihmisen hyvinvointiin vaikuttavista asioista tapahtuu nukkuessa, 8-10 tuntia/vrk ei ole liikaa. Liian vähäisellä unella on nähty monia yhteyksiä esim. eri sairauksien syntyyn; Masennus, liikalihavuus, uniapnea jne. Liikkumisen suhteen vaihtoehtoja piisaa. Ei kun persaukset ylös pelien ääreltä ja ulos liikkumaan! Lenkille maastoon, metsään, meren äärelle, ei vaadi kummoisia sijoituksia välineistöön ja samalla saa hyvän mielen.

DSCN3639.jpg

Ravitsemuspuolella myös vaihtoehtpoja piisaa, jos haluaa pysytellä mahdollisimman pitkään mahdollisimman terveenä, ei ole vanhoja konsteja voittanutta, eli ainakin omalla kohdalla olen päätynyt melko pitkälle noudattamaan Paleo -ruokavaliota noin niinkuin perusravitsemuksen kohdalla, tietysti sitä voi jokainen omnien mieltymysten mukaan täydentää esim. erilaisilla pirtelöillä ym, mutta omalta kohdalta olen esim, valkoisen sokerin, limsat, karkit, kotimaiset viljat (siirtynyt gluteenittomaan/ tärkkelyksettömään ruokavalioon; monet viljat ovat niiden satoisuutta jalostettaessa muuttuneet niin "koviksi" että kaikkien suolisto ei niitä kestä ja toisaalta luomua on vielä monien tuotteiden kohdalla vaikea saada) maitotuotteet jättänyt vallan pois.  

Lihan kohdalla jokainen voi itse kokea, mikä on keholle hyväksi ja mikä ei. Lasten kohdalla monipuolinen, myös lihaa ja rasvoja (aivot ja suolisto tarvitsee rasvaa!) sisältävä sekaravinto on varmasti perustelluin kasvun ja kehityksen kannalta. Aikuisten kohdalla havaittavaa on että monet sellaiset ihmiset, jotka käyttävät ravinnossaan lihaa joko ei lainkaan tai hyvin vähän, elävät usein pitkään ja terveinä ja vieläpä kokolailla toimeliaina ja liikuntakykyisinä.  

Eräs Suomessa lausuttu viisaus on että kaikkea kohtuudella. Siis noita terveysvaikutteisia. Joidenkin tuotteiden kohdalla totaalikieltäytyminen on hyvästä, kuten tupakka, nuuska, huumeet. Niiden käytöstä ei voi keksiä yrittämälläkään mitään hyvää. (ehkä joidenkin sairauksien kohdalla käytettävää lääkekannabista lukuunottamatta) Onneksi kulttuuri nuorienkin kohdalla on kääntymässä paremmin kohti terveellisiä elämäntapoja, liikkumattomuus ja epäterveellinen ravinto ovat ehkä ne tulevaisuuden suurimmat haasteet.  

Sanoisin että myös henkinen puoli on ratkaisevassa asemassa hyvästä terveydestä puhuttaessa. Usein sanotaan että on hyvä hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Se ei kuitenkaan ole samaa tarkoittava kuin velttoilu tai oman kehonsa kunnosta huolehtimisen laiminlyönti. On hyvä joskus pysähtyä peilin ääreen ja riittävällä kritiikillä vaan ei tuomitsemisella katsoa omaa itseään. Jos huomaa että parantamisen varaa on vaikkapa kertyneitten kilojen suhteen, on syytä oman itsensä ja hyvän olonsa vuoksi ryhtyä toimiin. Itselleen on hyvä olla armollinen silloin, kun tietää että jotkin olosuhteet saattavat olla vaikuttanet vaikkapa turhien kilojen kartumiseen, kuten vaikkapa raskaus tai kipeytynyt raaja, mutta jos ei mitään selkeätä syytä ole, on turha alkaa ainakaan muista syitä etsimään kiloihin tai pahaan oloon; on syytä ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhdyttävä töihin! 

Monet naiset ovat varmasti kuulleet sanonnan että mitäpä ei nainen tekisi kauneutensa eteen. Sen voi mielestäni lausua niinkin, että mitäpä ei jokainen tekisi terveytensä eteen. Monasti kuulee sanottavan puolusteluiksi siitä, ettei ole muka esimerkiksi tarpeeksi aikaa tehdä sitä ja sitä. Muistan nuoruudessani erään kosmetiikkamyyjän asian hyvin kiteyttäneen hänen sanoessaan; Aikaa on juuri siihen mihin ihminen aikaa haluaa käyttää." En tohdi olla asiasta toista mieltä.

Nykyisin on laktoosi-intoleranssin lisäksi puhuttu myös sellaisesta mahdollisesta syystä vatsavaivoihin, joita moni ei tulisi ensinnä ajatelleeksi, eli tärkkelystoleranssista. Omalla kohdalla yleinen olotila koheni huomattavasti kun hylkäsin tärkkelykset kokolailla kokonaan, (viljat, peruna)käytän esim. ruoanvalmistuksessa ainoastaan tapiocatärkkelystä, joka ei ainakaan omien kokemusten pohjalta ärsytä eikä turvota vatsaa. Ravitsemuksessa olen siirtynyt niin pitkälti luomuun kuin mahdollista, se tietysti vaatii paljon työtä, suuren osan omista vihanneksista, yrteistä, marjoista ym. kasvatan  ja kerään (osan esim, yrteistä) suoraan luonnosta itse.

Oma aamuni alkaa kahvin ajattelulla. Laitan sen valmistumaan jatkaen aamuvenyttelyllä (n 15 min, tehokkaampi jumppa 2 krt vkossa) ja runsaan veden juonnilla. Kahvia olen juonut tiettäväst 2v iästä eteenpäin (salaa varmaan jo ennen) ja voin sanoa että jos kahvi olisi haitallista, olisin ehkä jo todella huonossa jamassa sillä sitä kuluu "pannu-kaksi" parhaina päivinä. Aamupalaan kuuluu toki tattaripuuro ja oman puutarhani marjoista valmistama marjahillo (luomu, minimisokerilla; intiaaanisokeri, ilman säilöntäaineita) lasillinen tyrnimehua, ja käytän myös jonkin verran luontaistuotekauppojen erilaisia vitamiineja ja ravintolisiä, kalaöljyä vähän vuodenajasta ja omista tunnelmista riippuen.

Päivän mittaan on hyvä nautiskella nestettä (vettä) aina kun mahdollista, ja erityisesti aina kahvia nautittua. Itse kaadan aamuisin 2l kannun vettä täyteen, näin vesi saa happea ja näin pystyy myös parhaiten varmistamaan että määrä myös tulee käytettyä. jos ei ole maisemissa, vesipullo mukaan!

Veden kokonaismääräsuositus aikuisilla naisilla olisi sen n. 2l päivässä, miehillä ja jos työskentelee esim, sellaisissa olosuhteissa että esim, hikoilee kovasti, tuo 2 l ei varmasti riitä. (ihminen n. 85 %:sti on vettä)

Itse lounas on omalla kohdalla hyvin kevyt, lähinnä jokin kasvis-liharuoka. Välipalana nautin erilaisia "shotteja", pirtelöitä, joiden ohjeita näillekin sivuille nakkaan. myös hedelmiä ihan sinällään ja erilaisia leivonnaisia, esim, omena-ja marja, sikäli miten jossainkohdin kerkiän valmistamaan.  Varsinaisen runsaamman aterian, päivällisen/ illallisen,  syön yleensä vasta illalla n. klo 21 aikaan, eli ei mene ihan yleisten ruokailusuositusten mukaan, mitä ainakin meillä täällä Suomessa usein kuulee suositeltavan. Tällöinkin tosin suosimani ateria sisältää yleensä vain kasvisten ja riisin/ kvinoan lisäksi lähinnä kalaa tai jotakin siivekästä; kanaa, kalkkunaa, ankkaa tai riistaa. Kahvi vaihtuu päivän jälkeen klo 17 nauttimaani teehen, ja illalla viimeiseksi nautin teetä (itsekasvatetuista ja -keräämistäni yrteistä valmistettua) hunajan kera. Joskus ja melko usein, erityisesti rankan päivän päätteeksi, nautin kupin kaakaota, alla ohje; saattaa auttaa niitä, joilla ongelmia nukahtamisen kanssa.

Kaakao Naomin tapaan

2-3 dl mantelimaitoa

1 pala maidotonta, tummaa suklaata

1-2tl kaakaojauhetta

1 rkl intiaanisokeria

1tl vaniljasokeria

hyppysellinen lakritsijauhetta

Mittaa ainekset kattilaan (vaniljasokeri vasta kun juoma kuumennettu) sekoita sulklaa ja muut aineet kunnes juoma kuumenee mutta ei aivan kiehu. Ota liedeltä ja lisää vaniljasokeri ja lakritsijauhe, anna hieman jäähtyä ja nauti.