Kaikkeeton kala-vihanneskeitto (luomu)

Valmistin keiton 3l:n kattilaan, kaikkihan tietävät, että keitto maistuu parhaalta kerran lämmitettynä... sama ei välttämättä päde parisuhteissa...

Paloittele kattilaan:

2 kutakin seuraavista;  naurista, varsisellerin vartta, porkkanaa, mustajuurta, sipulia, valkosipulin kynttä

1/4 valkokaalia

1/4 bataattia

lisää kattilaan n. 2l vettä, lisää 2 tl suolaa (tai maun mukaan) keitä kunnes vihannekset kypsiä.

Lisää 1 pkt pakastekalakuutioita, sekä 

1dl mantelimaitoa, sekä vettä tarpeen mukaan

2 rkl teffjauhoa suurustamaan

Lisää sekaan hienonnettuja tuoremausteita; oregano, rosmariini, tilli, pari tuoreen sipulin vartta.

Lisää sekaan 150g luomulaatuista hapankaalia (löytyy valmiina tuotteena)

Kiehauta että kalat kypsyy, tarkista maku ja nauti!

kala-vihanneskeitto.jpg

 

Kaikkeettomat treenipyörykät (luomu)

Erityisesti treenaajat, kuntosalilla kävijät, vegaanista ruokavaliota noudattavat, voivat tarvita lihasmassan kasvattamiseen lisäproteiinia. Näissä treenipullissa lisättynä, joskin liha itsessään on jo hyvä luonnollinen proteiinin lähde. Omassa taloudessa noudatetaan mukaeltua paleoruokavaliota, ja ainut punainen liha, jota käytössä (itse en käytä punaista lihaa, mutta esim. kasvaville nuorille sangen tarpeen) on ns. niittylehmän lihaa, eli Highland karjan lihaa.

- Vegaanista ruokavaliota noudattavien on hyvä myös varmistaa riittävä proteiinin saanti, ruokavalioonsa soveltuvista proteiininlähteistä.

500g lihaa (20 %:sta)

0,5 - 1 dl sokerijuurikaskuitua (Fibrex), sekoita hetkeksi turpoamaan nesteeseen: 

2dl mantelimaitoa

0,5 dl seesamöljyä

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna (sipulit voi kuullottaa kevyesti öljyssä, huom! älä paista!)

halutessa voit käyttää jotakin kananmunan korviketta, tässä käytin:

1 rkl lupiinijauhoa

- pyöryköiden saamiseksi sopivan kiinteään muotoon, sekoita taikinaan seuraavia jauhoja;

2 rkl kutakin; tattarijauhoa, vaaleaa teff -jauhoa, tapiokatärkkelystä

2 rkl kurpitsansiemenproteiinia

(2 rkl riisiproteiinia, tai jotakin muuta soveltuvaa proteiinia, jos haluaa lisätä määrää)

1/2 tl valkopippuria

2 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin, massaksi. Öljy on myös sangen tarpeellista, kun ei käytetä maitotaloustuotteita; aivot ja vatsa tarvitsevat rasvaa. Monilla erityisruokavaliota noudattavilla voi olla tarpeen ihan pitääkseen painoa riittävänä. Näihin voi käyttää myös jotakin muuta soveltuvaa öljyä. (Tarkista, että kestää kuumentamista)

Lisää taikinaan hienonnettuina tuorevihanneksia; pari sipulinvartta, oreganoa, rosmariinia, timjamia, tilliä...

Ota taikinasta lusikalla sopivan kokoinen määrä taikinaa, kasta kädet öljyyn (kaada hieman valmiiksi lautaselle, tähänkin käytän seesamöljyä, 2 rkl, kts kuva) ja pyörittele treenipullia paistinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 220 asteen uunissa n. 25-30 min (gluteeniton jauho vaatii hieman pidemmän kypsymisajan).

Valmista on.

Tarjoa vaikkapa salaatin/ raasteen kera, tai valmista muhennos palsternakasta, nauriista tai muusta juureksesta. Treenipyöryköiden seuraksi voi valmistaa myös vaikkapa uunijuureksia.

Terveellistä ja maistuvaa, nauti!

 

HUOM! Huomioithan, että mikäli jokin aineista ei sovellu (esim jos pähkinäallergia) käytät sen tilalla jotakin muuta.

aloitus.jpg

Tässä kuvaa ennen pyöryköitten pyörittelyä...

 

treenipullat.jpg

... ja tässä valmiina.

Kun itse valmistaa, varmistaa parhaiten sen, ettei saa ravinnosta turhia lisä- ja säilöntäaineita, eikä ruoka ole liiaksi prosessoitua. Nuo prosessoidut valmisteet, kun ovat tänä päivänä liiankin edustettuina, ja niiden arvellaan olevan esim. yksi erittäin suuri syy lisääntyneiden suolistosairauksien taustalla.