P8091487.jpgRuoanvalmistusohjeita

Onnellisessa asemassa ovat varmasti ne ihmiset, jotka voivat syödä mitä vaan ilman oireita esim, suoliston osalta. Tänä päivänä on kuitenkin paljon myös sellaisia, syystä tai toisesta vatsaoireista kärsiviä tai jonkin sairauden vuoksi erityisruokavaliota noudattavia, joiden on hyvinkin tarkkaan seurattava, mitä voivat syödä tai juoda.

 

Tässä sivullani erilaisia ruoanvalmistuksellisia asioita, reseptit ovat sellaisia, joita olen itse kehitellyt omien kokkailujen ohessa. Huomioithan, että esitellyt reseptit, kuten yleensäkin, valmistaa/ nauttii/tarjoilee jokainen omalla vastuulla. Näissä käytettävien ruoka-ainesten kohdalla on myös syytä menetellä kuten yleensäkin; jos on jokin oudompi aines, on syytä siihen tarkemmin perehtyä, esim mahdollisten allergioiden vuoksi. Esim Cashew-kerma ei sovellu pähkinäallergiselle, jolloin tuo ainesosa on korvattava.Myös erityisesti fermentoimalla, hapattamalla valmistettavien tuotteiden kohdalla on noudatettava erityistä hygieniaa ja huolellisuutta. Jos huomaa oudon maun tai hajun tai muutoin jotakin poikkeavaa tuotteen ulkonäössä, esim, värissä, on syytä olla käyttämättä.Myös sellaisten ainesosien kohdalla, esim mausteet, jauhot, joita ei tiedä aiemmin käyttäneensä, on syytä olla varovainen aloituskokeilussa ja jos tarjoilee muille, on kuten yleensäkin, hyvä mainita mitä tuote sisältää.

Näitä reseptejä aloin kokeilla ja kehitellä kun halusin saada vaihtoehtoa maitotuotteille ja perinteiselle "vehnäpullalinjalle", pitkälle prosessoiduille ruoille ja alkaa ravitsemuksen keinoin hoitaa suolistoa ja ylläpitää terveyttä yleensäkin.

Naomin kahden kerran vohvelit

Maidoton, gluteeniton, soijaton (myös munaton) mahdollista myös LUOMU

Käytettäviä aineksia saa; hyvinvarustetut ruokakaupat, luontaistuote- ja terveyskaupat

2 dl Cashewkerma (huom! pähkinää)

2 dl mantelimaito (huom! pähkinää, voi korvata esim, riisimaito)

2 munaa (tai 1tl ksantaania, 1 tl leivinjauhetta)

2 tl psylliumia

0,5 tl suola

2 rkl lucuma-jauhe

4 dl jauhoja (oma sekoitus; 1 dl jokaista; teff-, kvinoa-, tattari-, tumma riisijauho)

2 rkl tapioca-tärkkelys

2 rkl seesamiöljy (tai kookosöljy sulatettuna)

Sekoita aineet, laita taikina n. puoli tuntia vetääntymään 

Kuumenna vohvelirauta, sivele pannun paistopinnat seesamöljyllä (tai kookosöljy)

Paista vohvelit rapsakoiksi, säädä taikinan juoksevuutta mantelimaidolla.

Tarjoa Choice-jäätelön (vegaani), kuvassa vanilja, ja mansikkahillon kanssa.

Oheista vohvelitaikinaa voi esim, jauhojen osalta muokata makumieltymysten mukaan.

Dragon-fly%20turkoosi%20tausta.jpg

Vesikefiirin valmistus

Erilaiset fermentoidut, maitohappokäymisellä valmistetut tuotteet ovat nostaneet suosiotaan ja sanoisinko ei hetkeäkään liian aikaisin. Ovat tämän päivän superhygieenisyyden vuoksi; ei esim. olla enää kuten ennen kosketuksissa maan, eläinten ym bakteerien kanssa, nuo bakteerikannat monienkin vatsassa heittämässä kuperkeikkaa, tämä siis yhtenä syynä..

Tarvitset;

Puhdas, steriloitu lasiastia (saat valmistettua useamman erän kun noudatat tarkkaa hygieniaa ja ohjetta) pala puuvillakangasta kanneksi

Vesikefiirin siementä 1 pussi (hyvinvarustetut luontaistuotekaupat)

1l vettä

3 rkl sokeria (itse käytän intiaanisokeria, antaa myös kauniin värin)

3 viikunaa, kuivattua (käy myös kuivatut taatelit, rusinat, aprikoosit)

puolikas kuorittu sitruuna

Sekoita vesikefiirin siemen veteen, lisää muut aineet, laita puuvillainen kangas purkin päälle ja pimeään tekeytymään 2 vrk ajaksi.

Siivilöi, ota talteen 2dl seuraavaa erää varten, laita jääkaappiin, juoma valmis!

P8121590.jpg

Alla kuvaa valmistuksen alkuvaiheilta, äkkiä voisi kuvitella että siinä jotakin miestäväkevämpää tekeillä, mutta siis lopputuloksena raikkaanihana juoma joka hellii vatsaasi! Ruskea väri tulee intiaanisokerista, kirkkaampaa saa jos käyttää vaikkapa luomu ruokosokeria.

P8101501.jpg

liljat.jpg

Injera

Injera on Etiopialainen lettuleipä, löysin ohjeen joitakin vuosia sitten, on syrjäyttänyt itselläni perinteisen ruisleivän, sillä maku muistutta aivan ruisleipää tai hapankorppua.

Aineosat

225g tefflauhoja

5dl vettä

1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

1 litran purkki

- Sekoita steriloidussa purkisssa teffjauhe ja vesi. Peitä purkin suu puuvillakankaalla ja kumilenkillä. 

- Anna tekeentyä huoneenlämmössä 2-3 vrk. Sekoita vähintään kahdesti päivässä, jotta taikina saa ilmaa ja hiivakäyminen vauhtia.

- Kun taikina alkaa silminnähden kuplia, sekoita joukkoon leivinjauhe ja vesi. Anna seisoa vähintään 20 min.

- Kuumenna pannu , johon olet tiputtanut muutaman pisaran öljyä, kaada suht, ohuelti taikinaa, kallistele että pohja peittyy. Kypsennä rapsakasksi. Voit myös peittää paistamisen aikana kannella, jolloin höyry kypsentää.(Itse valmistan vohveliraudalla)

Maistuvaa tarjottavaa esim. erilaisten liha- ja kasvisruokien kaverina; voit vaikkapa kääräistä täytteeksi leivän sisään.

Alla kuvaa valmistamisen alkuvaiheilta.. kankaisen purkinkannen pystyy helposti valmistamaan kierrätysmateriaalista, tämä vanhasta keittiöpyyhkeestä.. hauskoja myös vaikkapa lahjaksi vietävien, itse valmistettujen hillojen purkkien kansipäällisiksi.

P8101519.jpg

Selvänäkijä Naomi M. https://Magicalwoman.vuodatus.net