Tiesitkö, että sananmukaisesti kävelemme terveyttä edistävien ja hyvää tekevien yrttien päällä. Kyllä vain, sellaisia ovat esim aikojen alusta hoitoyrttinä käytetyt piharatamo (Plantago major) ja siankärsämö (Achillea millefolium) - kyllä varmaan olet kuullut tarinan Akilleen kantapäästä - joita ainakin maaseudulla on löydettävissä lähestulkoon kaikkialla. Hyötykäyttöön niitä ei kuitenkan kannata kerätä aivan kaikkialta, vaan varmista että kasvit joita otat, ensinnäkin ovat mitä niiden pitää olla, (netistä saa apua niin kasvintunnistukseen kuin muutenkin tietoa niistä, järjestän itse myös luonnonyrttikursseja, tiedustele..) ja toisekseeen kasvavat puhtaalla alueella, eli esim teitten varsilta ei kerätä.

Itse käytän/ valmistan piharatamoa ja siankärsämöä terveydellisten vaikutusten vuoksi. Siankärsämöä on esim helppo kuivata, sitä voi kuin minkä tahansa mausteyrtin tavoin lisätä ruokiin, tuo mukavaa lisää esim riistaruokiin. Ohessa kuva jossa työn alla eli perataan kovimmat osat, kuten esim varret pois, sen jälken silputaan ja laitetaan kuivumaan. (Huom! Ei aurinkoon) Itse kuivaan laakeassa pahvilaatikossa välillä käännellen. Erilaisia vihanneskuivureita on myös markkinoilla. Kuivumisen jälkeen vaikkapa paperiseen pussiin tai pahvilaatikkoon (tai isoon lasipurkkiin jonka kanteen voi tehdä reikiä) ja säilytetään pimeässä. Säilyy läpi talvikauden. Huom! Tarkista maku ennen kuin lisäät ruokaan, etteivät ole saaneet esim kosteutta eli missään nimessä ei saa olla homeen hajua.

Siankärsämö kuten monet muutkin kuivatut luonnonyrtit soveltuvat myös teen sekaan, kokeilemalla löytää omia sekoituksia...ja tietty ripaus luomuhunajaa sekaan.

siank%C3%A4rs%C3%A4m%C3%B6.jpg

Piharatamosta valmistan, samoin kokolailla koko kasvin maanpäällisen osan käyttäen, hienoksi hienontaen, "salaattia" jonka pakastan ja lisään ruokiin, esim pataruokiin. Piharatamo ja siankärsämö on hyvä kerätä keväällä, mutta käy syksymmälläkin, esim ruohonleikkuun jälkeen piharatamo alkaa kasvaaa uudestaan ja erityisesti sen pienet uudet lehdet soveltuvat mainiosti vaikkapa tuoresalaattiin. Piharatamon siemeniä tulee keruuseen vasta heinä-elokuussa, ovat kuin psyllium eli niistä voi tehdä veteen lisättynä juotavaa "geeliä". Itse käytän myös siemenet hienonnetussa "salaatissa".

piharatamo.jpg

Huom. kailkkien yrttien kohdalla kannattaa aloittaa kokeilu HYVIN PIENIN MÄÄRIN ja korostan, esim tältä sivulta jos otat vinkkiä niin VAIN OMALLA VASTUULLA. Eli kerron tässä vain miten itse yrttejä käytän. Jokainen on oma yksilönsä ja se mikä käy itselle ei välttämättä käy kaikille. Eli jos aloitat minkä tahansa villiyrttien keräämisen, omn ensiarvoisen tärkeää ottaa seuraavat asiat huomioon:

1. Varmista, että keräämäsi yrtti on oikea ja syötävä. (Sama koskee sienestämistä)

2. Kerää vain puhtaalta alueelta

3. Huomioi jokamiehenoikeudet, eli mitä saa kerätä ja mistä 

4. Tiedä mihin käyttötarkoitukseen yrtti soveltuu ja miten sitä voi valmistaa/ käyttää

5. Aloita yrttien nauttiminen pienin määrin

6. Mikäli tarjoat jotakin valmistetta, johon olet käyttänyt villiyrttiä, jollekin muulle, muista mainita asiasta. Villiyrttien en itse tiedä aiheuttaneen allergisia reaktioita mutta kuten sanottua, jokainen on oma yksilönsä.

Oikein käytettynä ja valittuna villiyrttien valikoima on fantastinen ja kaiken lisäksi, erittäin edullinen lisä jokapäiväiseen ravintoomme. Luonnosta voi kerätä vaikka mitä syötävää ja terveelliseksi yrttiteeksi valmistettavaa. Nokkosen- ja vadelmanlehdet ovat monille tuttuja mutta syötävien ja hyötykäyttöön soveltuvien kasvien määrä on erittäin laaja. Jos kaipaat vinkkejä ja neuvoja yrttien hyötykäytöstä, laita viestiä minulle p. 0405414442 /Naomi tai ilmoittaudu mukaan ensi kevään luonnonyrttikurssille.