Tervehdys!

Olen Ayurveda- ja reikihoitaja, hermoratahieroja Naomi Mesin, nyttemmin monet jo nimikkeellä "puutarhanäkijä" tituleeraavat, sillä varsinainen työni ja tehtäväni on jo kymmenien vuosien ajan ollut selvänäkijänä toimiminen kts https://Magicalwoman.vuodatus.net ja sittemmin myöskin puutarhurina, Lumottu Puutarha on oman innoitukseni ja energiani lähteenä, kts https://Kukkaiskeidas.vuodatus.net (Lumotun Puutarhan löydät myös fb:sta) ja myös suurena aiheistona taiteeni tekemiseen, käy katsomassa myös Naomin taide -blogini http://Naomintaide.vuodatus.net

Tavoitat minut puhelimitse p. 040 6560004, jos tahdot vaikkapa varailla minulta aikaa, ja voit myös laittaa sähköpostia [email protected]

Ota yhteyksiä muutenkin, mihin tahansa terveyteen ja hyvään oloon liittyvässä kysymyksessä, josko voisin olla avuksi.

Terveydestä huolehtiminen on ollut minulle aina jatkuvan kiinnostuksen kohteena. Aina tulee uusia, ihania tuotteita saapuville, uusia ihmeellisiä hoitoja. Terveydenhoitoalalla, samoin kuin kauneudenhoitoalalla, on kehitys jatkuvaa ja nopeasti eteenpäin menevää. Silti, vanhat hyvät konstit ovat usein monin paikoin myös näillä aloilla parempia kuin pussillinen uusia. (#terveysruoat up)

Terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisesta on tullut itselle elämäntapa, ja vuosikymmenten saatossa olen koettanut saada myös asiakkaitani ottamaan sen omaksi elämäntavakseen.

Tähän artikkeliin laitan puutarhallisia reseptejä ja vinkkejä hyvään oloon.- lue artikkeli ruoanvalmistusohjeita Naomin tapaan ennenkuin tästäpidemmälle ennätät, eli kuten yleensäkin, jokainen on itse vastuussa esiteltyjen reseptien valmistamisesta/ nauttimisesta / tarjoilusta. (eli esimerkiksi allaoleva siis vain aikuiseen illanviettoon, ei alle 18-v) Huomioithan myös mahdolliset allergiat, huolellisuuden itse valmistus- ja säilytysprosessissa, sekä varovaisuuden uusien, mahdollisesti ennenkäyttämättömien ainesosien kokeiluissa, niin oman itsen kohdalla kuin jos mahdollisesti tarjoilee muille.

Monet reseptit sisältävät avocadoöljyä, se on vegaani vaihtoehto voille, todella hyvä öljy sikälikin, että kestää melko hyvin kuumentamista. Itse lisään sen ruokiin aina viimeiseksi, jos mahdollista, varsinaisena kypsytysöljynä käytän yleensä kookosöljyä. (Luomu)

Perinteisen pullan valmistus voi olla haasteellista, mikäli ei voi käyttää maitoa, hiivaa tai kanamunaa. Alla olevat korvapuustileivokset on valmistettu ilman niitä, kaikkeettomat kanelipullat hiivan kanssa. Hiivan kanssa pullista saa hieman enemmän kuohkean oloisia. Huom, taikinan kuuluukin jäädä melko löysäksi, voit oman mieltymyksen mukaan jauhojen suhdetta vaihdella.

Monet allergialasten - tai lasten joilla vaikkapa suolistosairauksien vuoksi erityisruokavalio - vanhemmat pähkäilevät että mistä löytää hyviä ja terveellisiä reseptejä joilla valmistaa tuotteita, joissa ei olisi allergiaa aiheuttavia aineita ja jotka kuitenkin maistuisivat hyviltä. Monilla voi olla alipainoisuuden vuoksi myös tarvetta lisätä päivittäista kaloriensaantia. Erityisruokareseptejä jo vuosia kehitelleenä, laitan tähän nyt uusimman oman kehittämäni reseptin; maidoton, gluteeniton, munaton, soijaton.
 
Huom! Jos on pähkinäallergiaa, korvaa maito esim riisikerma/maito ja käytä mantelin ja maapaähkinävoin tilalla muuta sopivaa.
NAOMIN KAIKKEETTOMAT KANELIPULLAT
2dl mantelikermaa
1dl mantelimaitoa
n 3/4 osaa tuorehiivaa (pienestä 50g paketista)
1 tl suolaa
1dl intiaanisokeria tai luomuruokosokeria
1tl kardemummaa
2dl tummaa riisijauhoa
2dl tattarijauhoa
2dl teff jauhoa
1 dl tapiocatärkkelystä
1 dl avocadoöljyä
2-3 rkl tummaa siirappia
3 rkl maapähkinävoita
2 rkl lupiinijauhoa (korvaa kananmunaa)
(voit myös halutessa käyttää n. 2 rkl gluteenitonta kananmunakorviketta)
n 1/2 tl suolaa
Väliin; 0,5 dl avocadoöljyä johon sekoitettu 5 rkl ceylonkanelia ja 5 rkl intiaanisokeria (tai maun mukaan)
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää kuivat aineet ja sekoita, anna taikinan hieman kohota. Voitele sillä aikaa muffinssivuokat avocadoöljyllä. Laita vajaa ruokalusikallinen taikinaa muffinssivuokaan, valuta sen päälle hieman kaneli-sokeri-öljyseosta ja lisää vielä päälle taikinaa. Ripottele pinnalle hiukan raesokeria ja/tai mantelia. Paista n. 250 asteen uunissa 10-15 minuuttia.
Lähde sen jälkeen koiran kanssa ulos lenkille, huikkaa mennessäsi ovesta että pöydällä on kanelipullia, ja palatessasi löydät tyhjän pullavuokan ja raesokerin murusia sen viereltä..
 
Naomin%20kaikkeettomat%20kanelipullat.jp

.. ja tässä hiivaton versio....

KORVAPUUSTILEIVOKSET

2dl cashewkermaa

1dl mantelimaitoa

1 tl suolaa

1dl kookos/intiaaanisokeria tai luomuruokosokeria

1tl kardemummaa

2dl tummaa riisijauhoa

2dl tattarijauhoa

2dl kvinoajauhoa

1 dl tapiocatärkkelystä

1 dl avocadoöljyä

1 rkl psylliumjauhetta

3 tl leivinjauhetta

2 rkl lupiinijauhoa (korvaa kananmunaa)

Väliin; 0,5 dl avocadoöljyä johon sekoitettu 5 rkl ceylonkanelia ja 5 rkl intiaanisokeria.

Sekoita aineet, anna taikinan vetäytyä n. puoli tuntia jotta psyllium vetää nestettä itseensä. Lisää ihan viimelksi avocadoöljyyn sekoitettu leivinjauhe, jottei leivinjauhe muuta makua kitkeräksi. Levitä alustalle tummaa riisijauhoa ja koeta tasoittaa taikina siten, etä saat siveltyä täytettä. Rullaa ja leikkaa annoksiksi vuokiin. Sivele mantelimaitoon kastellulla sudilla ja ripottele päälle mantelirouhetta, raesokeria. Paista n. 250 asteen uunissa 10-15 min.

pullat.jpg

 

SUKLAA, tuo maanpäällinen ihanuus, on alla taivutettu vanukkaan muotoon. Resepti on maidoton, gluteeniton, munaton ja maku taivaallinen!

Naomin%20taivaallinen%20suklaavanukas.jp

NAOMIN TAIVAALLINEN SUKLAAVANUKAS

3 dl mantelimaitoa

0,5 dl tummaa riisijauhoa

0,5 dl teffjauhoa

2 rkl tapiocatärkkelystä

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

(1rkl vahvaa kylmää kahvia)

3 rkl intiaanisokeria

1/2 tl suolaa

1 tl vanilliinisokeria

pinnalle vegesuklaan lastuja

Sekoita muut aineet kattilasssa vispilällä paitsi ihan viimeksi lisättävä vaniljasokeri ja vasta siinä vaiheessa lisättävä tapiocatärkkelys, kun seosta on hiljaisella lämmöllä keitetty n. 5-10 min, että jauhot kypsyneet. Tapioca tekee vanukkaasta kuohkean. Säädä jauhojen määrää siten että saat sopivanoloisen koostumuksen, eli ettei ole liian paksua eikä liian löysää.

 

Naomin%20leip%C3%A4set.jpg

NAOMIN LEIPÄSET

25 g hiivaa

6 dl mantelimaitoa

2 rkl siirappia

1 dl siemenseosta (esim auringonkukka, seesamin-, pinjan- ja kurpitsasiemen)

1, 5 tl suolaa

4 rkl seesamöljyä

7 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim seuraava;

2 dl sokerijuurikaskuitua hiutaleina

1 dl tapiokatärkkelystä

1, 5 dl riisijauhoa

1, 5 dl tattaria

1 dl vaaleaa teff -jauhoa

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, sekoita joukkoon suola, siemenet, jauhot, öljy, siirappi.

Anna taikinan kohota, kun kohonnut, nostele n 1 rkl kokoinen määrä taikinaa leivinpaperin päälle uunipellille ja muotoile leipäsiksi.

Paista  225 asteen uunissa n. 20 min kunnes kullankeltaisia.

 

JOULUISET TORTUT

(maku yllättävän paljon sama kuin joulutortuissa yleensä, mutta koostumukseltaan jäävät kovemmiksi eikä taikina nouse, varsinaisia "dieettitorttuja" ovat..)

PC161886.jpg

Keitä 1 pussi kivettömiä luumuja ja 1 kpl omena, vähäisessä vedessä soseeksi. Lisää 1tlk kanelia ja 2rkl intiaanisokeria. Laita jäähtymään.

2dl avocadoöljyä

2dl cashewkermaa

2 dl tattarijauhoa

2 dl tummaa riisijauhoa

0,5 dl tapiocatärkkelys

1tl suola

1tl vanilliinisokeri

1tl leivinjauhe

1 Sekoita aineet keskenään ja vaivaa taikinaa kunnes se sopivan kiinteää, laita jääkaappiin jähmettymään.

2. Kauli ja käännä taikinaa tattarijauhotetulla leivinpöydällä. Leikkaa neliöiksi ja muotoile tortuiksi. Laita uunipellille ja lisää päälle omena-luumusosetta. Voit halutessasi voidella kananmunalla.

3 Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 min kunnes väriä pinnassa.

PC161893.jpg

SUKLAAKIRSIKKAKAKUN VALMISTUKSEN ALOITUSTA..

PC161884.jpg

 

JOULUINEN SUKLAAKIRSIKKAKAKKU NAOMIN TAPAAN

(Kakku, kuten sivun muutkin ruoat ja leivonnaiset, on mahdollista toteuttaa kokolailla luomuna.On siis maidoton, gluteeniton, kananmunaa voi koettaa tarvittaessa korvata esim. lupiinijauholla tai muilla kananmunan korvikkeilla huomioithan mahdolliset pähkinäallergiat, eli casgewkerma siinä tapauksessa korvattava, voi tarvittaessa jättää pois vallan ja lisätä öljyn määrää..)

Voitele kakkuvuoka kookosöljyllä ja hirssijauhota, tai voitele pieniä leivosvuokia (vaikka paperisia) öljyllä (avocado)

(4 kananmunaa) korvaa esim lupiinijauholla tai kananmunankorvikkeella 

3dl sokeria (2dl luomu ruokosokeri, 1dl intiaanisokeri)

1dl tattarijauho, 2dl tumma riisijauho, 1dl kvinoajauho, 0,5 dl tapiocatärkkelys

2dl avocadoöljyä 2dl cashewkermaa

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta 

2 tl vanilliinisokeria

2 appelsiinia

1 banaani

(2rkl tummaa kahvia)

1 Sekoita kuivat aineet keskenään

2 Raasta hyvin pestyn appelsiinin (2) kuoret ja purista n 1dl mehua. Soseuta sekaan banaani ja lisää öljy sekä cashewkerma (ja halutessa kahvi)

3 Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Huom, jos teet munattomana, sekoita vain kuivat aineet keskenän ja lisää sekaan öljy, cashewkerma ja appelsiinimehu ja banaani. Sekoita seos tasaiseksi ja lisää viimeiseksi leivinjauhe.

Kaada vuokiin.

Paista 175 asteen uunissa kunnes kypsä, testaa coctailtikulla (Kokonaisena taikinana n. 40-50 min)

Päälle suklaatoscakuorrutus;

Mittaa kasariin 2dl intiaanisokeria. Voit antaa sulaa tai kaataa heti sekaan 2rkl tummaa kahvia. Lisää 1,5 dl cashewkermaa, 1 rkl tummaa kaakaojauhetta  ja anna hiljaisella lämmöllä sakeentua. Lisää vielä 1 tl vanilliinisokeria ja 1rkl avocadoöljyä. levitä hieman jäähtyneenä jäähtyneen kakun päälle ja koristele kirsikoilla. Valmis ja ei kun nauttimaan! (kakku on parhaimmillaan vetääntyneenä, eli yön yli jääkaapissa säilytettynä. Allaolevassa olen paistanut kakkutaikinaa pienissä vuoissa, käteviä pakastaa vaikkapa vierasvaraksi, eli ennen tarjoilua valmistetaan vain suklaatoscakuorrutus, tai (kts alla) jo valmistusvaiheessa.

PC161897.jpg

Tältä näyttää allaolevan ohjeen mukaisesti valmistettu Naomin pippurinen Aurinkopata (tämän olen valmistanut lasiseen uunivuokaan) eli pata on valmista kun neste on lähes kokonaan imeytynyt.

PC171898.jpg

Vuodenvaihteen jälkeen (toivottavasti) alkaviin talvisiin pakkassäihin sopii hyvin oma talvinen suosikkini;

NAOMIN pippurinen AURINKOPATA

Kypsennä pannulla hitaasti hauduttamalla kookos-vesiseoksessa n. 250 g kanaa (luomu tai ainakin antibioottivapaasti kasvatettua kanaa) sekaan;

1-2 tl kurkumaa (kurkuman hyötyominaisuudet tulevat parhaiten esiin kunnon kypsennyksellä öljyssä ja pippurilla ryyditettynä. Huomioithan, että öljyn jota käytetään on oltava kumennusta kestävää, sillä erityisesti tullehdusvatsalle/suoistolle kypsennystä kestämätön öljy voi olla haitallista)

1tl valkopippuria (vaihtoehtoisesti maustepippuri)

1tl oreganoa

1tl basilikaa

1tl suolaa

Paloittele pataan tai uunivuokaan

n. 2 vartta varsiselleristä

1 bataatti

n. 2dl myskikurpitsaa kuutioituna

1 suuri sipuli lohkottuna

1/4 tuoretta paprikaa pieneksi kuutioituna

2 kynttä valkosipulia murskattuna

1-2 dl basmatiriisiä (tummaa)

0,5 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl kvinoaa

1tl suolaa

lisää vettä niin että lähes peittyvät

Kypsennä uunissa 180 astetta n. tunti, kunnes juurekset alkavat pehmetä. Lisää sekaan kana ja lisää keitettyä vettä niin että jälleen lähes peittyvät.

Kun pata kypsää, lisää sekaan n. 2dl hapankaalia ( valmiina myyntipakkauksina; hapankaalia jossa porkkanaa mukana) sekoita ja lisää 1dl avocadoölyä. Tarkista maku, voit pilkkoa päälle vaikkapa persiljaa. Valmis nautittavaksi vaikkapa punajuuren ja etikkakurkun kera.

HERKULLINEN LUOMU JAUHELIHA-VIHANNESKEITTO

Palottele kattilaan, josa n 1, 5 l vettä, pala selleriä, purjoa, 1 keltasipuli, 2-3 maa-artisokkaa. Lisää paloina kukkakaalia, parsaa ym vihanneksia maun mukaan. Keitä vihannekset kypsiksi. Kypsennä sillä aikaa jauheliha n 400g, mausta suolalla, ja paprikajauheella ja lisää vihannesten sekaan. Voit lisätä vielä yrttiliemikuution. Lisää halutessasi esim oreganoa, timjamia, maustepippuri ym oman maun mukaan. Paloittele sekaan n 100g riisipastaa. Kun kypsynyt, sekoita lopuksi sekaan luomu hapankaalivalmistetta n 200g, tarkista keiton maku, pinnalle voi laittaa vaikkapa ripuksen tilliä! Maistuu vaikkapa talvisena pakkaspäivänä ja on riittävän kevyttä ja kuitenkin ruokaisaa syötävää myös kesällä.

luomukeitto.jpg

 

JOGURTTI

4dl kookoskermaa

3 maitohappobakteerikapselia

1 tl akaasiakuitua

1tl vaniljasokeria

sekoita aineet hyvin, kaada puhtaaseen lasitölkkiin. Tölkin päälle harsokangasta tai hengittävää kuitupaperia. Anna olla 24 h huoneenlämmössä, pimeässä, sen jälkeen siirrä jääkaappiin. Kuten kuvasta alempana huomaaa, jogurtista on määrä tulla paksua, lohkeavaa. Tarjoile esim itsevalmistetun granolan ja luomuviinimarjahillon kanssa. Oman granolan valmistan seuraavasti

jogurtti.jpg

NAOMIN GLUTEENITON GRANOLA

3dl tattarihiutaleita

1dl hirssihiutaleita

3rkl auringonkukansiemeniä

3 rkl seesaminsiemeniä

5 rkl avocadoöljyä

5rkl siirappia

hienonnettua taatelia, aprikoosia, rusinaa, kuivattuja gojimarjoja (tai muita maun mukaan)

Sekoita kulhossa muut aineet paitsi kuivatut hedelmät. Levitä uunipellille, ja käytä n 10-15 min 200 asteen uunissa niin että ainekset rapsakoituvat, huom, huolehdi etteivät pala. Lisää kuivahedelmät, sekoita hyvin ja laita pahvilaatikkkoon, säilytä kuivassa ja pimeässä. Lisää viilin tai jogurtin sekaan.

jogurtti%20tarjoilu.jpg

Omenasatoa ja metsän marjoja on hyvä hyödyntää. Tässäpä

NAOMIN SYYSHERKUNTAI

Voitele lasinen uunivuoka esim avocadoölyllä. Lohko pohjalle n 5-6 omenaa, poista siemenkodat. Lisää sekaan murskattua puolukkaa n 1dl verran. Sekoita sekaan tattarihiutaleita n 1-2 dl, loraus siirappia, n 1/" dl avocadoöljyä. Sekaan rusinoita tai granolaa (kts ohjeeni blogistani) 1-2 tl kanelia. Tarjoa vaniljakastikkeen kera (kts ohje blogistani) Huom, mikäli allergiaa ohjeen jollekin ainesosalle, se luonnollisesti korvataan soveltuvalla.. (eli ei tarvitse näihin ohjeisini kommentoida että sille ja sillekin voi olla allerginen kun TÄNÄ PÄIVÄNÄ IHMISET VOIVAT OLLA ALERGISIA TAI HERKISTYNEET MELKEINPÄ MILLE VAAN) Naomin%20syysherkuntai.jpg

Tässäpä tarjottavaa kahvin tai teen kera... (kuin KARJALANPIIRAKAT, mutta valmistettu gluteenittomiin jauhoihin.

KAIKKEETTOMAT RIISIPIIRAKAT (n 25-30kpl)

Valmista ensinnä riisipuuro; (4:lle) 2 dl vettä n. 2dl riisiä (itse käytän 1dl tummaa puuroriisiä ja 1dl puuroriisiä) 1 l mantelimaitoa 1 tl suolaa Keitä riisi ensin vedessä niin että vesi lähes imeytynyt, lisää maito ja keitä hiljaisella lämmöllä kunnes riisi kypsää, lisää suola. Laita puuro jäähtymään.

Piirakkataikina; 2 dl vettä 2 dl tattarijauhoa 1/2 dl auringonkukkaöljyä n. 1/2-1 dl riisijauho/tapiocajauhoa n. 1/2 dl teffjauho/riisijauhoa (käytä vaaleaa teffjauhoa, tumma melko karvas) 1 rkl lupiinijauhoa 1 tl psylliumia 1 tl suolaa - sekoita keskenään tasaiseksi, laita jääkaappiin vetäytymään n 1-2 tuntia Laita leivinpöydälle esim, riisijauhoa, ota osa taikinasta ja kauli siitä tasainen levy, n 1/2 cm . Paina sopivan kokoisella juomalasilla tai muulla pyöreällä muotilla samankokoiset pyöreät palat ja kauli ne sopivan ohuiksi. Levitä jäähtynyt riisipuuro, n 1rkl/piirakka. Rypytä. Laita öljyllä voidellun leivinpaperin päälle uunipellille, paista n 270 asteen uunissa n 8 minuuttia. Voit ennen paistoa voidella piirakat esim mantelimaito/seesamiöljy (tai muu soveltuva)-seoksella - tai paistamisen jälkeen. Peitä liinalla jotta eivät kovetu. Nauti!

HUOM! Sanomatta selvää että ne joilla pähkinäallergia, korvaavat mantelimaidon esim. riisimaidolla. Jos muuta itselle sopimatonta, sama juttu...

riisipiirakat.jpg

Tähän artikkeliin laitan reseptejä tuolta putarhanhoidolliselta ja terveydenhoidolliselta puolelta..

P9031119.jpg

sellaisia, joiden valmistukseen käytetään esimerkiksi ruusua, kuten vaikkapa..

P6250862.jpg

Noitanaisen Lemmenjuoma

P8111536.jpg

Noitanaisen Lemmenjuoma 

-mukaeltu, alkuperäinen resepti salainen ("Vanhan Tiedon Kirja")

1/2 l vadelmia

1/2 l kirsikoita

1 l ruusun terälehtiä (puhtaita, torjunta-aineettomia)

1/2 tl kaakaojauhetta

1/2 l 40-50% alkoholia

1 pullo punaviiniä; jokin pehmeä, mansikkainen, hedelmäinen viini

(1-2 pulloa päärynäsiideriä. Lisää tämä, kun haluat valmistaa isomman erän, esim booliksi. mukaan voit silloin lisätä myös koristeeksi kulhoon vaikkapa jääpaloja, joiden sisällä ruusun terälehtiä, tai vaikkapa kirsikoita, pinnalle krassin kukkia jne)

Murskaa marjat ja ruusun terälehdet, sekoita alkoholiin. Laita lasipurkkiin pimeään, huoneenlämpöön tekeentymään n 5 vrk.

- Siivilöi, mieluimmin harsokankaan läpi toiseen lasipurkkiin, lisää tässäkohdin kaakaojauhe. Huom, sekoita ensin pieneen nestemäärään, vaikkapa teesihdin läpi painelemalla. Anna sakkautua 2-3 vrk pimeässä, kaada sekaan punaviini. Juoma on tänällään valmis tarjottavaksi, mutta melko tuhti. Noitanaisen lemmenjuoma on tarkoitettu lempeä nostattavaksi eli vain pieni mitallinen.. valmistumisen jälkeen säilytä jääkaapissa mutta tarjoa huoneenlämpöisenä. Jos tahdot valmistaa vaikkapa romanttisiin Elokuisiin juhliin booliksi, kts ohje yllä.

 

P7191940.jpg

Seuraavaankin reseptiin tulee ruusua, tosin vain ruusunmarjajauheena..

Happy Orange -pirtelö (ystävät käyttää tästä nimeä "Pirtsakka Punapää")

tarvitset seuraavaa

P8111543.jpg

Laita tehosekoittimeen (määrää voit laittaa oman mielen ja maun mukaan, itse valmistan energiseen aamuun seuraavasti:

2-3 tuoreen ananaksen lohkoa

n. 2dl ananasmehua

2 rkl tyrnimehua

n. puolikas mandariini

1 tl hunajaa

1 tl ruusunmarjajauhetta

1/2 dl punaisia viinimarjoja

Sekoita ja nauti! 

P8111558.jpg

Tehosekoitin on kätevä, voi kokeilla myös sauvasekoittimella

P8111563.jpg

Bikini & Beach -pirtelö

Tällä pirtelöllä saattaa olla hoikistavia vaikutuksia, eli pidemmänkin talven jälkeen eikun nauttimaan. Oivallinen myös hellepäivänä, kun ei tee mieli syödä mutta kaipaa jotain juomaa ruokaisampaa

tarvitset seuraavaa

P8111548.jpg

2 dl Kookoskermaa (jos et tahdo niin vahvaa, korvaa osa ananasmehulla)

2-3 palaa nektariinia

2-3 palaa ananasta

1 rkl valkokaalia

1 tl hunajaa

- sekoita ja nauti

P8111571.jpg

P8131625.jpg

Laitan tähän yhden suosikkiresepteistäni, johon omenoita, keskikokoisia 5-6 laittaa, oman mieltymyksen mukaan (voi osan tai kokonaan korvata myös marjoilla).. omenapaistos on maidoton, gluteeniton, munaton, soijaton ja mahdollista myös LUOMU

Sunnuntaiaamun omenapaistos (4 hengelle)

5-6 omenaa viipaleina

4 dl mysliseosta (itse käytän ORANGE & Cashew GRANOLA (ORGANIC-VEGAN-GLUTEN FREE)

2 rkl Avocadoöljyä

1 rkl kookosöljy (vuokan voiteluun)

1 rkl Ceylon kanelia

1-2 tl vaniljasokeri

3 rkl tummaa siirappia

-Lado viipaloidut/ lohkotut omenat voideltuun vuokaan

- Levitä päälle mysliseos, kaneli, avocadoöljy, valuta pinnalle siirappi ohuena juovana

- Peitä vuoka alumiinifoliolla ja paista n. 180-200 asteisessa uunissa n, 25 -30 min

- ripottele päälle vaniljasokeri, tarjoile jäätelön (Choice, vegan) tai esim, mantelimaitoon tehdyn vaniljakiisselin kanssa

P8121601.jpg

Omenapaistos kun kaikki mättää tai ystävä uhkaa jättää

2 dl tummia riisijauhoja

1 dl tattarijauhoja

1 muna

2 dl cashewkermaa (tai mantelimaitoa)

1/2 dl intiaanisokeria

1 tl leivinjauhetta

1/2 dl seesamöljyä

1 rkl kookosrasvaa (vuokan voiteluun)

4-5 omenaa lohkoina

1 dl tattarisuurimoita

2 rkl siirappia

1 rkl ceylonkanelia

1-2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää kerma/maito ja vatkattu muna, sekä öljy

Levitä vuokaan ja kaada omenanlohkot (tai halutessa esim. marjat) päälle. Ripottele tattarisuurimot, lisää siirappi ohuena norona ja ripottele vielä ceylonkaneli.

Paista 200 asteessa n. 20 min. ripottele pinnalle vaniljasokeri

Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Vaniljakastike

5dl mantelimaito

1 muna

1 rkl tapiocatärkkelys

1 rkl intiaanisokeri

1 tl vaniljasokeri

Laita ainekset kattilaan (vaniljasokeri vasta kun kuumennettu) ja hämmennä hiljakseen kunnes kastike sakenee (kun ensimmäinen kupla kastikkeen pinnalla alkaa nousta ota liedeltä sivuun)

Laita kylmään vesihauteeseeen ja hämmentele viileäksi.